Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите разпуснаха комисията за нова Конституция

| обновено на 27.11.20 в 18:39
Снимка: БГНЕС

Дни след като проекта за нова Конституция на управляващите не събра необходимото мнозинство, народните представители прекратиха правомощията и на сформираната заради него временна парламентарна комисия. Решението беше взето без дебати и в отсъствието на представителите на опозицията.

Комисията беше създадена на 2 октомври -  със срок на действие два месеца, за да обсъди проекта за нов Основен закон и приеме предложения за промени в него.

Конституционносъобразността ѝ в частта - корекции в проектотекста, почти незабавно беше атакувана от президента Румен Радев пред Конституционния съд. Според държавния глава промени в проект за нов основен закон може да прави само Велико народно събрание, а настоящото може единствено да вземе решение да се свика или не такова.

Вчера стана ясно, че мнозинство за свикване на Велико народно събрание няма, което беше ясно още при внасянето на проекта. И тогава, и вчера той не беше подкрепен от БСП и ДПС, а двете партии отказаха да излъчат и свои представители в специалната парламентарна комисия.

Така тя беше съставена само от представители на ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“  и проведе само едно заседание, на което прие правила за работата си и покани конституционалисти да коментират проекта.

Президентското искане до Конституционния съд - дали решението за създаването ѝ не е противоконституционно, на практика замрази работата на Комисията.

Съдът трябва да отговори на питането на държавния глава във вторник, а очакванията бяха той да сподели мнението на водещи юристи, че депутатското решение противоречи на Основния закон.

С днешното разпускане на Комисията становището на Конституционния съд изглежда безпредметно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна