Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изчерпан е капацитетът на Covid отделенията в Ямбол

Снимка: архив

Капацитетът на Covid отделенията, разкрити в ямболските лечебни заведения е изчерпан. Все по-остър е недостигът на медицински персонал. От областната болница призоваха медицинските сестри от учебните заведения да помогнат в критичната ситуация.

С всеки изминал ден се увеличава броят на диагностицираните случаи, но още по тревожна е ситуацията с настаняването на болнично лечение, призна директорът на РЗИ - Ямбол д-р Лиляна Генчева и уточни, че в към момента в 4-те лечебни заведения в областта Covid леглата са общо 95 за неусложнени случаи. 

"От които в "Св. Пантелеймон" от 54, 55 има заети в Йоан Рилски, тази седмица сме увеличили с 4 леглата - от 22 имаме 19 заети, в Елхово от 15,14 са заети."

Заети са и леглата в кардиологичната болница, които са само за техни пациенти. 

Най-тежка е ситуацията в областната болница, а натискът към Спешно отделение е изключителен, каза зам.-директорът д-р Валентин Вълчев. 

"Потоци от пациенти ежечасно се струпват там."

В момента се оборудва фургон, в който пациенти, очакващи резултати от тестове ще бъдат временно настанявани. Очаква се от понеделник в болницата да започне да действа и самостоятелна лаборатория, което ще облекчи донякъде работата на медиците. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна