Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норвежец и шведка най-бързи в ски спринта за Световната купа

Ерик Валнес току-що е пресякала финалната линия.
Снимка: Ройтерс

Норвежецът Ерик Валнес и шведката Лин Сван спечелиха класическия спринт в Рука, Финландия, с който се откри сезонът за Световната купа по ски бягане.

Успехът на Валнес дойде много неочаквано, тъй като той успя да нанесе първа загуба на сънародника си Йоханес Клаебо в класически спринт за последните две години. 24-годишният Валнес показа страхотна скорост на заключителната височина и с време от 2:29.56 минути записа първия успех в кариерата си за Световната купа. Клаебо остана втори на 0.61 секунди, а челната тройка допълни друг норвежец - Емил Иверсен, на 4.09 секунди зад победителя.
Носителят на Световната купа за миналия сезон Александър Болшунов финишира на четвърто място, а петата и шестата позиция останаха за норвежеца Хавард Таугбьол и швейцареца Йовиан Хедигер.

Сван беше най-бърза в състезанието. Във финалната серия, в която участваха четири шведки и две норвежки, шведките имаха пълно надмощие и заеха всички места на подиума. Сван пресече финалната линия с време от 2:54.34 минути. Втора на 0.57 секунди остана Мая Далквист, а трета на 0.70 секунди завърши Йона Сундлинг. Норвежките Лота Венг и Ане Стенсет се подредиха четвърта и пета, а шеста остана шведката Емма Рибом. 

За Сван това бе четвърта победа в кариерата в състезания от Световната купа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна