Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необичаен протест в подкрепа на дисиденти в Хавана

Протестът пред министерството на културата в Куба.
Снимка: Ройтерс

Повече от 150 души се събраха вчера пред кубинското министерство на културата, за да настояват за обяснение за начина, по който държавата прекрати гладна стачка на група дисиденти артисти и активисти. Това беше необичайно масова проява на обществено несъгласие на управлявания от комунистите остров, предаде Ройтерс.

Късно в четвъртък властите разтуриха гладна стачка срещу ограниченията на гражданските свободи, като изведе участниците и други хора от къща в занемарения квартал Сан Исидро в старата част на Хавана, отбелязва БТА.

Властите казаха, че е било налице нарушаване на здравните правила и е трябвало да се намесят, за да предотвратят разпространението на коронавируса.

Държавни медии излъчиха кадри, на които лекари, подкрепяни от полицейски коли, извеждат дисидентите от сградата.

Дисидентите изтъкнаха, че здравните правила са били претекст за слагане край на протеста и това хвърля светлина върху нарушенията на човешките права в еднопартийната държава.

Множеството пред министерството на културата, сред което бяха видни артисти като Таня Бригера, каза, че иска да изрази солидарност, но и да покаже на правителството, че противопоставянето срещу все по-голямото ограничаване на свободата расте.

Беше ужасно, каза 29-годишната актриса Хулиана Рабело, която също беше пред министерството. Тя добави, че е насърчително да се види, че все повече хора се включват.

Четиринадесетте артисти, активисти, журналисти и университетски преподаватели, петима от които бяха в гладна стачка, бяха задържани за кратко в четвъртък, а телефоните им бяха отнети, за да бъдат изтрити кадрите от акцията по извеждането им.

Кубинци съобщиха в социалните медии, че е имало блокиране на медийни платформи от властите, за да не може новините за операцията в Сан Исидро да се разпространяват и споделят онлайн.

Във видео, излъчвано на живо във Фейсбук, независимата журналистка Илиана Ернандес каза, че хората, които са ги извели, са разбили вратата и е имало много военни, облечени в бели лекарски престилки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна