Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Социалното министерство допълни заповедта за имащите право на компенсации бизнеси

| обновено на 30.11.20 в 19:06
Снимка: БНР, архив

Работниците от затворените бизнеси от днес могат да кандидатстват за компенсацията от 24 лева за всеки от дните, в които са в неплатен отпуск заради новите ограничения.

Документите по мярката „Запази ме“ се подават чрез работодателите в Агенцията по заетостта - по електронен път, чрез пощите с обратна разписка или на място в бюрата по труда. Първите плащания се очакват преди Коледа.

По информация на „Хоризонт“ работодателите активно се интересуват от условията за кандидатстване по схемата.

Помощ от държавата могат да получат бизнесите, затворени със заповеди. Това са питейни заведения и нощни клубове, обучителни центрове и школи, детски градини и ясли, опери и филхармонии, фирми занимаващи се с организация на концерти, филмови студиа, продуцентски и дизайнерски къщи, спортни клубове. Както и заети в кина и музеи, всички магазини, намиращи се на територията на търговските центрове, включително тип мол, с изключение на магазините за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините в тях.

Мярката се отнася идо заетите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масажи, фитнес и други.

Хората може да получават компенсации за периода на ползване на неплатен отпуск.

Компенсациите са дължими от датата на издаване на заповедта, но не по-рано от 29 октомври и не по-късно от 21 декември тази година.

На сайта на Агенцията по заетостта са публикувани образците на всички документи, които се попълват и подават от работодателите по електронен път, по пощата с обратна разписка, или на място в бюрата по труда.

В интервю за Българското национално радио социалният министър Деница Сачева уточни, че различните мерки, предприети от правителството, могат да бъдат комбинирани от работодателя:

„Всички мерки могат да бъдат комбинирани. Просто един и същи човек – работник или служител, не може да получава всички мерки едновременно. Но един работодател, за различни свои работници и служители може да комбинира различни мерки. Т.е.  - един хотел може да използва както мярката „Заетост за теб“, така и мярката 80/20, така и тази нова мярка „Запази ме“ за тези хора, които работят към заведенията към хотела или към нощните заведения или фитнеси към хотелите".

Социалният министър увери, че Агенцията по заетостта проверява и обработва получените заявления в рамките на 10 дни, след което в петдневен срок парите ще бъдат превеждани по сметките на служителите.

Право на подпомагане, но по друга мярка ще имат и родителите на деца до 14-годишна възраст, които се обучават дистанционно, като за целта няма да е необходим документ от учебното заведение.

По-късно Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева допълни заповедта за затворените бизнеси, чиито работници могат да получават до 24 лева  на ден компенсация от държавата заради това, че са в неплатен отпуск.

Компенсации ще получат също пуснатите в неплатен отпуск служители в игрални зали и казина, както и във фризьорски и козметични салони, перални, шивашки ателиета и химическо чистене, намиращи се на територията на търговски центрове, включително тип МОЛ, се казва в заповедта.  

С промените по мярката се включва персонала на професионалните колежи.

Като допустими за подпомагане още в петък бяха обявени и останалите търговски обекти в моловете с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините, които ще работят.  


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.