Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен подем на китайската икономическа активност през ноември

Промишлената активност в Китай нарасна през ноември с най-добро темпо от три години насам, докато експанзията в сферата на услугите достигна 8- годишен връх, което е поредно ясно доказателство, че втората по сила икономика в света продължава да с възстановява силно от коронавирусната криза в страната през пролетта.

Това показват последни данни на Националното статистическо бюро на Китай.

Промишленият PMI индекс нарасна през ноември до 52,1 пункта от 51,4 пункта през октомври, достигайки най-високо ниво от септември 2017 година, докато очакванията на финансовите пазари бяха за много по-скромно повишение до 51,5 пункта.

В същото време официалният непромишлен PMI индекс (в сферата на услугите) нарасна през ноември до 56,4 пункта от 56,2 пункта през октомври, отбелязвайки най-високо ниво от юни 2012 година.

Това доведе до добро нарастване и на индекса на общата бизнес активност в Китай до 55,7 пункта от 55,3 пункта през октомври.

Оптимистичните данни показват, че втората по големина икономика в света е на път да се превърне в първата, която се отърси напълно от негативните последици на коронавирусната пандемия, която удари страната в началото на годината, като индустриалният сектор вече се върна на нивото си от преди кризата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна