Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден спад на цените на производител в България на годишна база през октомври

Снимка: БГНЕС

През октомври 2020 година производствените цени в България се повишиха спрямо предходния месец, но се понижават на годишна база за осми пореден месец, след като през март отбелязаха спад за пръв път от октомври 2016 г., показват данни на Националния статистически институт, които са предпоставка за ниска инфлация или дефлация в близките месеци.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се повиши през октомври с 0,3% спрямо предходния месец. Повишение на цените с едва 0,1% е регистрирано в преработващата промишленост, с 0,9% производството и разпределението на електрическа енергия и нарастване с 2,1% в добивната промишленост.

Графика на производствените цени (г./г.)

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната намалява през октомври с 2,7%, като това представлява понижение за осми пореден месец и след като през май индексът PPI е срина с цели 5,3%, отчитайки най-рязкото понижение от май 2016 година насам.

По-ниски цени са регистрирани в преработващата промишленост - спад с 3,5% спрямо октомври 2019г. и с 2,5% при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, докато в добивната промишленост се наблюдават ръст на цените с 12,5 на сто.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България се увеличава през октомври с 0,4% и намалява с 1,5% спрямо година по-рано (спрямо октомври 2019-а година).

Индексът на цените на производител на международния пазар пък се увеличава с 0,2% на намалява с 4,5% спрямо десетия месец на 2019-а година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ повишаване на месечната инфлация през октомври с 0,6% и забавяне на годишната инфлация до 0,8 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна