Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите Covid ваксини у нас ще са на "Пфайзер", идват в края на 2020-а

Бойко Борисов: От изключително значение е балансът между противоепидемичните мерки и подкрепата за икономиката

| обновено на 30.11.20 в 18:44
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Първите ваксини срещу Covid-19, които ще дойдат в България, ще бъдат на "Пфайзер/Бионтек", а първите количества - 125 000 дози, се чакат още в края на 2020 година.

Това стана ясно по време на днешното работно съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов с членове на правителството.

През изминалата седмица над 12 хиляди души са излекувани от Covid-19, стана ясно още на работното съвещание.

София излиза от областите с най-висока заболеваемост с над 1000 на 100 хиляди от населението, но в тази категория остават Габрово и Кюстендил.

След като чу, че още днес на болницата в Поморие ще се преведат по 1000 лева за медиците на първа линия, а те показаха пред медиите фишовете от заплатите си, Борисов разпореди:

„Не искам да чувам, че има проблем със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла, и с готовност за ваксини“.

От думите на здравния министър Костадин Ангелов стана ясно, че първите, които ще имат възможност да поставят ваксините ще са рисковите групи, като към медиците се включват и още категории:

„Възрастните хора от домовете, трябва да отдадем изключително важно значение на българските учители, които също са на първа линия. Вървим напред по отношение на създаването на логистика за пристигането на ваксината - по предварителни данни първата ваксина, която очакваме да дойде в България, това е ваксината на "Пфайзер", вероятно преди Нова година или непосредствено в началото на следващата година.

Създали сме необходимата логистика - първо в страната ще пристигнат от тази ваксина 125 000 дози.

Ваксината ще е безплатна и ще се поставя абсолютно доброволно“, посочи министър Ангелов.

Кандидатстването за компенсиране на бизнесите, които затвориха, с процент от оборота ще факт съвсем скоро.

Тази седмица ще се обяви новата мярка в подкрепа на затворените бизнеси - покриване на процент от оборота. Схемата ще е много бърза с електронно кандидатстване през системата ИСУН.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов посочи:

„Очакваме процедурата да бъде изключително бърза, в рамките на седмица да се подават документите и в подобен срок да отговорим със средства от НАП, които в последствие да бъдат възстановени от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

 „Заявяване на името на фирмата, оборот и желана сума в зависимост от ставките, които постигнем като договореност с работодателските организации. И се надявам парите да пристигнат при заявилите подкрепа в рамките на годината - тоест веднага след приключването на триседмичните ограничения“, допълни вицепремиерът Томислав Дончев.

А секторът „Туризъм“ е уведомен да спазва ограниченията:

„Ще сме безкомпромисни по отношение на това има ли нарушения. Целта ни е наистина ние да стигнем до едни нива, които да позволят мерките да бъдат смекчени“, каза вицепремиерът Марияна Николова.

Подчертавайки отново, че трябва да има баланс между противоепидемичните мерки и подкрепата на икономиката, премиерът Бойко Борисов настоя на хората да се обяснява, че ограниченията не са самоцелни и не са въведени, за да ги тормозят:

„Този баланс, Ангелов, трябва много внимателно – с Кунчев и с РЗИ-тата,  да го държите…Поели сме ангажимент на 21 декември да отворим.

Дай Боже, цифрите да са такива и бизнесът сам да си изкарва парите, за да може да се запази и 10-процентният данък, 9-процентното ДДС“.

Контактувайте с тях, за всеки индивидуален случай взимайте решение. Това са човешки съдби“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!