Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на ЕЦБ подкрепя въвеждането на цифрово евро

Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард се обяви в подкрепа за въвеждането на цифрово евро.

"Дигиталното евро ще допълни паричните средства и ще гарантира, че потребителите продължават да имат неограничен достъп до парите на централната банка във форма, която отговаря на техните еволюиращи нужди от цифрови плащания", пише Лагард в статия за френското месечно списание L'ENA hors les murs, издавано от Асоциацията на бившите ученици на Националното училище по администрация.

Според Лагард дигиталното евро може да играе важна роля в определени бъдещи сценарии - например, в случай на спад при използването на пари в брой или за предотвратяване на използването на чуждестранни цифрови валути в еврозоната. "Въвеждането на дигитално евро може да е необходимо, за да се получи достъп до парите на централната банка, както и да се гарантира паричен суверенитет“, пише г-жа Лагард.

Управителят на ЕЦБ има смесени чувства относно появата на така наречените "стабилни криптовалути" (stablecoins) - частни цифрови валути, подкрепени от реални държавни валути. От една страна, те биха могли да стимулират иновации в платежните услуги, но от друга страна, ако се използват по-широко, те биха могли да застрашат финансовата стабилност и паричния суверенитет.

"Властите трябва да претеглят ползите и рисковете от иновациите в платежните услуги и да гарантират на първо място, че плащанията в дигитален режим могат да бъдат обработвани ефективно, сигурно и приобщаващо“, каза Лагард

ЕЦБ започна обществена консултация по въпроса за цифровото евро, като резултатите трябва да бъдат публикувани веднага след като централната банка оцени резултатите от тези консултации.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна