Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция: Разследване на полицейско насилие, отказ от спорен законов текст

Протестиращи държат транспарант с надпис „Полицията осакатява, полицията убива“ по време на демонстрация срещу новия спорен Закон за глобалната сигурност, Париж, 28 ноември 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция се провежда разследване срещу четирима полицаи, обвинени в побой над чернокож музикален продуцент. Случаят предизвика протести срещу полицейското насилие през последните дни.

"Умишлено насилие от лице, носител на публична власт", "расизъм" и "документи с невярно съдържание" - по тези обвинения са разследвани четирима полицаи след инцидента с побоя над чернокожия  музикален продуцент Мишел Зеклер.

Трима от тях са оставени под стража, четвърти, заподозрян за хвърлена сълзотворна граната в музикалното студиото, е под съдебно наблюдение.

До арестите се стигна след разследване, предизвикано от видеоматериали, разпространени в интернет. От тях се вижда как полицаите удрят с юмруци и палки продуцента. Той трябва да претърпи операция, както съобщава пред медиите адвокатът на Зеклер и на деветимата младежи, присъствали на сцената.

Според полицията задържаните служители на реда са признали, че ударите им са били неоправдани, но са били реакция на страх, че са притиснати в студиото. Те са отрекли обвиненията на очевидци, че са нарекли продуцента "мръсен негър".

Четиримата полицаи са били с отлични характеристики и досега не са създавали проблеми. 

Случаят подсили напрежението около зачестилите напоследък прояви на полицейско насилие и на фона на недоволството срещу новия Закон за глобалната сигурност, ограничаващ заснемането на полицаи по време на операция.

Междувременно френското правителство обяви, че се отказва от текста в новия закон, забраняващ заснемането на служителите на реда при акция.

Миналата събота и в Париж, и на други места в страната, стотици хиляди излязоха на протест срещу законовия текст.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна