Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трите най-добри концепции за бъдещето на софийската Централна баня

| обновено на 01.12.20 в 16:02
Част от визуализацията на концепцията на екип „Софийски терми“
Снимка: sofiaplan.bg

Какви са концепциите за развитието на Централната минерална баня в София на колективите, които участваха в конкурса на „Софияплан“?

Напомняме, че допуснатите и участвали екипи са мултидисциплинарни - освен архитекти, включват още културолози и социолози, икономисти, инженери хидролози и други.

С най-висок резултат в класирането и екип "Софийски терми" (93.80 точки) с ръководители на проекта арх. Мая Шопова и арх.Слава Савова.
В концепцията им е заложен акцент на конфликта, който двойнствената същност на банята е пораждал през цялата й история - а именно нейната функция като паметник на културата, но и социалната и функция.

Фокусират се върху изследването на архивна информация и снимки за банята през различните периоди, когато е имало намеси по нея.

„Нашата стратегия предвижда три подхода към сградата – изявена реставрация; минимална намеса и палимпсест, предвиждаща добавяне на структура между вътрешните дворове на сградата. Разглеждат се и околните на Банята пространства“, обясниха пред Радио София архитектите Мая Шопова и Слава Савова.

Известният японски архитект Кенго Кума, който между другото стана и почетен доктор на УАСГ, застава зад колектива, класирал се на второ място по тoчки (82,68). „Кенго Кума и Ямазаки“ заедно със студиото на арх. Надя Иванова („Иванова Архитектс“).

В предложението си те отправиха директна оферта към Столичната община за проектиране, изпълнение и мениджмънт с японски инвестиции и фирми.

„Само насищането на термални функции, без връзка с околните градски пространства, не би дало добър резултат. Предлагаме преосмисляне на археологията и подсилване на градскияя пейзаж с елементи от ХХ век.“, обясни арх. Надя Иванова.

От гражданско сдружение "Историческа баня" (70,63 т.) са наблегнали доста на социологията. Направили са и хидрологическо проучване за дебита.
"Наблягаме на деликатните намеси в градската среда и съществуващата архитектура.
Предлагаме своеобразен обръч от споделени улици и микроплощади и пешеходни зони с водни атракции, обясни арх. Надежда Сучева.
В екипа са още архитектите Елица Димитрова, Таня Митакиева и Веселин Алексиев.

Записите са на Антония Каменичка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени