Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петролът поскъпва с около 2% в очакване на изхода от утрешната среща на "ОПЕК +"

Петролът поскъпва с около 2%, тъй като търговците на важната енергийна суровина се надяват, че на отложената за утре (четвъртък) среща във формата "ОПЕК +" ще бъде договорено удължаване на действието на настоящото споразумение за ограничаване на добивите през първите месеци на следващата година

Първата одобрена Covid ваксина за масова употреба във Великобритания пък повишава надеждите за икономическо възстановяване от коронавирусната криза през следващата година, което да доведе и до възстановяване на потреблението на петрол в световен мащаб.

Междувременно Енергийната информационна администрация на САЩ (EIA) отчете намаляване на петролните складови наличности за втора поредна седмица, което също допринася за доброто поскъпване на петрола.

Фючърсите на петрола брент с доставка през януари нарастват часове преди края на търговията в сряда с 2,13% към $48,50 за барел, докато аналогичните фючърси на американския лек суров петрол WTI нарастват с 2,22% към $45,50 за барел.

Междувременно продължават разговорите между Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, начело с Русия.

"Изглежда, че настроението е много по-дипломатично и делегатите казват, че са сигурни, че утре ще бъде постигнат консенсус“, написа в сряда Амена Бакр, главен кореспондент на Energy Intelligence в ОПЕК.

По-рано тази седмица групата, известна като "ОПЕК +", отложи официалната си среща за производствените съкращения с два дни за четвъртък. Преди това анализатори и търговци бяха почти единодушни, че петролният алианс ще забави планираното за началото на 2021г. разхлабване на настоящите производствени ограничения.

Отлагането на срещата за четвъртък обаче породи притеснения, че разделенията в алианса могат да не доведат до отлагане на планираното известно разхлабване на добивните ограничения, което ще позволи производството да се увеличи от следващия месец, въпреки опасенията, че нарастващите случаи на Covi-19 в САЩ и Европа ще продължат да ограничават търсенето на суров петрол.

Тарик Захир, управляващ член на Tyche Capital Advisors, заяви пред агенция Market Watch, че очаква "ОПЕК +" да се съгласи да удължи действието на настоящото съкращение на производството и през първите три месеца на 2021 г. Понастоящем съкращенията възлизат на 7,7 милиона барела на ден и се планира те да бъдат намалени с около 2 милиона барела на ден през януари, което ще доведе до повече петрол на световния пазар.

Ако все пак подобно решение не бъде постигнато, това може да доведе до рязко поевтиняване на петрола в краткосрочен план, посочи Захир, тъй като новите локдауни и драстичното нарастване на новозаразените с коронавирус в САЩ ще попречат на търсенето на важната енергия.

Графика на петрол брент / доларНовините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.