Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още няма решение за „принудителен престой“ в Кодекса на труда

Деница Сачева
Снимка: БТА

Все още няма политическо решение по изготвения от КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България проект за промени в Кодекса на труда, заяви социалният министър Деница Сачева.

Проектът предвижда за случаите, когато предприятията спират дейността си заради заповед на държавен орган, да се въведе понятието „принудителен престой“, и да се дължат съответните компенсации за работниците и работодателите.

Сачева допълни, че се чака становището на Министерството на финансите:

„Тъй като предложението, което правят социалните партньори, би струвало стотици милиони на държавата и в този смисъл би трябвало да бъде добре обмислено. Иначе споделям мнението, че е добре да има твърдо антикризисно законодателство, защото в момента, когато коментираме и сравняваме България с Германия, например, там точно това е основната разлика, че първо постоянно действащо законодателство, което веднага се активира в случаи на криза и втората разлика по отношение на бързината идва от факта, че Германия ползва повече национални средства за разлика от нас, които ползваме в момента и европейски средства за подкрепа на бизнеса с изключение на мярката 60 на 40“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна