Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Дойче банк" очаква силен растеж от 9,5% на китайската икономика през 2021 г.

Китайската икономика може да нарасне с 9,5% с 2021 година, прогнозира "Дойче банк".

Водещата германската кредитна институция също така очаква растеж на втората по сила икономика в света с 6% през последното тримесечие на настоящата година. Тази прогноза е значително по-добра, отколкото оценката на Китайската централна банка през октомври, според която икономиката на азиатска държава ще нарасне с около 2% в рамките на 2020 година.

Последната прогноза на "Дойче банка" идва само дни, след като Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) представи последните си макроикономически прогнози, според които БВП в световен план ще отбележи спад с 4,2% през 2020 г., след което ще нарасне с 4,2% през 2021 година.

В същото време ОИСР отбеляза, че Китай ще бъде единствената държава, обхваната от организацията, която ще отбележи икономически растеж през настоящата година (повишение на БВП с 1,8%), като се очаква китайската експанзията да набере скорост до 8% през 2021 г., преди растежът на БВП да се забави до 4,9% през 2022 г.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.