Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко свиване на бизнес активността в еврозоната през ноември заради втория Covid локдаун

Бизнес активност в еврозоната се сви рязко през ноември до 6-месечно дъно, тъй като подновените строги рестрикции и локдауни за овладяване на втората коронавирусна вълна принудиха отново много фирми в доминиращия сектор на услугите да затворят временно.

Това показват окончателни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри, които макар и да претърпяха лека възходяща ревизия спрямо експресната оценка сякаш потвърждават опасността от двойна икономически рецесия (W-образна рецесия).

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, се срина през ноември до 45,3 пункта от 50,0 пункта през октомври и при предварителна оценка от 45,1 пункта, достигайки най-ниско ниво от месец май. Това е ясен сигнал за свиване на икономическата активност в еврозоната (спад на индекса под важното ниво от 50,0 пункта).


Основна причина за влошаването на икономическата дейност е рязкото свиване на активността в сферата на услугите, която отново страда най-силно от въведените строи противоепидемични мерки. Индексът PMI в сферата на услугите падна през ноември до 41,7 пункта от 46,9 пункта месец по-рано и предварителен индекс на ниво от 41,3 пункта. Подиндексът, измерващ новите поръчки в сферата на услугите се срина до 40,6 от 45,7 пункта.

По-рано тази седмица агенция Markit отчете известно забавяне на експанзията в промишлената сфера, като съответният PMI индекс се понижи през ноември до 53,8 пункта от 54,8 пункта, но остана стабилно над важното ниво от 50,0 пункта.

"Икономиката на еврозоната се върна през ноември обратно към солиден спад на фона на подновените усилия за спиране на втората вълна на Covid-19, като въведените ограничителни мерки засегнаха отново бинес активността в региона", посочи Крис Уилямсън, главен икономист в агенция IHS Markit.

Той все пак отбеляза, че "спадът е с далеч по-малък мащаб, отколкото през пролетта. За разлика от по-рано през годината, производството на този етап продължава да се разраства, подсилено отчасти от възстановяване на експортното търсене, като в същото време секторът на услугите отбелязва много по-сдържан спад, отколкото при първия локдаун".

Индексът PMI, измерващ общият бизнес оптимизъм относно предстоящата година обаче се подобри, достигайки през ноември 60,4 пункта спрямо 56,5 пункта през октомври.

"Обнадеждаващо е, че очакванията за бизнес растежа в бъдеще се повишиха, тъй като разработваните коронавирусни ваксини подсилват оптимизма, че животът може да започне да се нормализира през 2021 г. Очаква се бизнес и потребителските разходи да започнат да се увеличават с подобряване на перспективите, въпреки че се очаква да продължи още известно време и високата степен на предпазливост", допълни той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени