Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволки на ковид фронта

4
Снимка: Радио Шумен

Две медицински сестри от Шумен са сред доброволките в COVID секторите. Здравните специалисти от детските ясли и градини също влизат в болничните отделения, за да помогнат на медиците за справяне с новия коронавирус.

Миглена Чобанова и Ваня Димитрова са медицински сестри по професия, но работят в детска ясла „Буратино“ в Шумен. Те са от доброволките, които се отзоваха на призива на болницата за помощ, още повече, че Чобанова е била 28 години болнична сестра.

Признават, че се страхуват за здравето си, но професионалният дълг е надделял над притеснението. Увереност им дава и подкрепата на семейството.

Дежурствата им са тежки, защото няма достатъчно персонал. Работата е много. От 3 ч. тази нощ са започнали подготовката за сутрешните манипулации. А пациентите разчитат на тях за абсолютно всичко.

По думите на двете доброволки, само 2 сестри обслужват 40 болни, което и изключително малко. Лекарите и сестрите в COVID отделенията са безкрайно натоварени. Миглена и Ваня отправят призив към шуменци да спазват противоепидемичните мерки, тъй като заболяването протича тежко, а медиците са на предела на силите си.

Чуйте целия репортаж на Здравка Русева.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна