Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Nasdaq и S&P 500 с рекордни върхове, DJIA отново над 30 000 пункта

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основните американски фондови индекси нараства през първата половина на днешната търговия на Уолстрийт, като широкият индекс S&P 500 и технологичният Nasdaq Composite се повишават към рекордни върхове, докато индексът на "сините чипове" DJIA отново нараства над психологическото ниво от 30 000 пункта.

Индексът DJIA се повишава с близо 180 пункта (с 0,56%) обратно над важната психологическа бариера от 30 000 пункта, достигайки 30 070 пункта. Все още обаче той не успява да тества рекордния връх от 30 116 пункта, достигнат на 24-ти ноември.

Широкият индекс S&P 500 пък се повишава с около 0,3% към нов рекорден връх около 3 681 пункта, докато технологичният индекс Nasdq Composite нараства с 0,6% към нов исторически пик от 12 439 пункта.

Подкрепа за днешния подем на американските пазари на акции продължава да оказват надеждите, че коронавирусните ваксини ще допринесат за бързо икономическо възстановяване през следващата година. Инвеститорският риск-апетит е подсилен и от очакванията за скорошно постигане на споразумение между демократите и републиканците в Конгреса на САЩ относно предложения преди дни от двупартийна група конгресмени пакет за нови антикризисни финансови стимули за 908 млрд. долара.

Днешните позитивни икономически данни също изглеждат в подкрепа на позитивното представяне на Уолстрийт. Молбите за обезщетения за безработица се понижиха по-силно от очакваното през последната седмица, докато бизнес активността в сферата на услугите продължава да се разширява стабилно през ноември въпреки силната втора вълна на Covid пандемията в САЩ.

Инвеститорите на Уолстрийт продължават да игнорират все по-усложняващата се пандемична обстановка в САЩ.

През последните 24 часа броят на починалите от Covid-19 в страната отчете рекордните 3157, достигайки общо 272 799 от началото на пандемията, според последни данни на институтът "Джонс Хопкинс".

В същото време новозаразените с коронавирус през последното денонощие се увеличиха с 200 000, с което общият им брой от началото на пандемията в САЩ достигна 13 924 374, от които досега 5 322 128 успяха да се възстановяват от опасния вирус.

За разлика от позитивните нагласи на Уолстрийт, европейските борси приключват разнопосочно днешната търговия, като и тук инвеститорите продължават да насочват вниманието си към коронавирусната обстановка и подготовката за схемите на ваксинация. Те обаче следят внимателно и развитието на Брекзит преговорите, като по-рано през деня се заговори за възможно постигане на Брекзит сделка между ЕС и Великобритания още утре, но според други информации не е отбелязан сериозен преговорен напредък.

В края на търговията общият европейски индекс Stoxx Europe е почти непроменен спрямо вчерашното ниво на затваряне, докато немският индекс Dax 30 се понижава с 0,45%, френският CAC 40 с 0,15%, а испанският Ibex-35 с 0,2%. В същото време британският индекс FTSE100 нараства с 0,38%, а италианският MIB с 0,16%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна