Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Едва 245 хиляди нови работни места в САЩ през ноември и намаляване на безработица до 6,7%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската икономика генерира през ноември "едва" 245 хиляди работни места, докато нивото на безработица падна рязко до 6,7%, показват данни на Министерството на труда.

Неселскостоопанските работни места се увеличиха през миналия месец със скромните 245 хиляди при очаквания за около 460 хиляди и след като през октомври бяха разкрити 610 хиляди нови работни места (низходяща ревизия от 638 хиляди).

Това е най-слабия растеж на трудовата заетост в САЩ от шест месеца насам (от месец май) и е ясно доказателство за негативното въздействие на втората вълна на коронавирусната пандемия в страната, което заедно с липсата на допълнителни държавни помощи заплашва да попречи на икономическото възстановяване от пролетната Covid рецесията.

Трябва да се има предвид, че внимателно следеният доклад за заетостта обхваща само първите две седмици на ноември, когато започна настоящата нова силна вълна от коронавирусни инфекции. В рамките на ноември случаите на новозаразени с Covid-19, на хоспитализациите (вече над 100 хиляди) и на смъртността отбелязаха резкия повишение, което накара някои икономисти да предвидят спад в заетостта през месеците декември или януари, тъй като все повече американски юрисдикции започнаха да налагат ограничения на бизнеса, а потребителите започнаха да избягват претъпкани места като ресторанти и места в сферата на услугите.

В същото време нивото на безработица се понижи по-силно от очакваното до 6,7% от 6,9% през октомври и при осреднена прогноза на финансовите пазари за по-сдържано понижение до 6,8 на сто. Въпреки това нивото на безработица все още е двойно по-високо от предпандемичното най-ниско ниво от 3,5%.

Трябва също така да се има предвид, че трайният спад на нивото на безработица през последните месеци от априлския пик от 14,7% включва и хора, които погрешно се класифицират като "трудово заети, но отсъстващи от работа" заради коронавирусната криза и хора, работещи на непълно работно време по различни икономически причини.

Частният сектор генерира през ноември 344 хиляди нови работни места, като в същото време бяха съкратени близо 100 хиляди работни места в публичния сектор. Голяма част от съкращенията в държавния сектор са свързани с преброяването в САЩ през 2021 г., което беше отменено заради пандемията.

След края на първата вълна на коронавирусната пандемия бяха възстановени 12,3 млн. работни места, което е малко над половината съкратени над 22 млн. американци през тази пролет, като броят на безработните американци през ноември достигна 10,7 милиона спрямо 5,8 милиона през февруари - точно преди началото на коронавирусната пандемия.

21,8% от заетите лица в САЩ са работили през ноември от вкъщи спрямо 21,2% през октомври. Междувременно 14,8 милиона души съобщиха, че не са в състояние да работят, тъй като работодателят им е затворил или загубил бизнес поради пандемията, като техният брой е непроменен спрямо октомври. От тях 13,7% са получили поне някакво форма заплащане от техните работодатели.

Около 3,9 милиона от лицата, които не бяха включени в работната сила през ноември, бяха възпрепятствани да търсят работа поради пандемията, спрямо 3,6 милиона през октомври.

Като цяло днешните слаби данни сякаш потвърждават опасенията на някои икономисти и анализатори, че следващите едно или две тримесечия икономиката на САЩ може рязко да забави растежа или дори отново да се свие, преди да последна силен отскок на по-късен етап през 2021 г.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени