Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ налагат нови санкции срещу представители на Китайската комунистическа партия

Майк Помпейо
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обяви в петък, че Вашингтон е наложил нови санкции срещу няколко представителите на Китайската комунистическа партия заради техните усилия за "разпространение на пропаганда и принудителни действия и тормоз на онези, които се противопоставят на политиката на Пекин".

"Тези злонамерени дейности имат за цел да привличат и да принудят поднационални лидери, отвъдморските китайски общности, академичните среди и други групи на гражданското общество както в Съединените щати, така и в други страни, да подкрепят авторитарните описания и политически предпочитания на Китайската комунистическа партия", посочи Помпейо в специално изявление.

По-рано през деня китайското външно министерство призова Помпейо да спре да се меси във вътрешните работи на страната, по-конкретно по отношение на Хонконг, и да се "въздържа от" опетняване на Китай "в името на свободата и демокрацията".

Китайското външно министерство нападна държавния секретар на САЩ, твърдейки, че неговите коментари за ареста на хонконгския активист Джошуа Уонг показват "лицемерието и двойните стандарти" на Вашингтон във външните работи.

Министерството също така призова САЩ да "спрат да се намесват" в това, което те наричат "вътрешни дела в Хонконг", и да се въздържат от "омаскаряване на Китай в името на свободата и демокрацията".

Говорителят на външното министерство на Пекин Хуа Чунин нарече САЩ "най-войнствената държава на земята" и заяви, че усилията, предприети от някои "изключително антикитайски настроени американци", й напомнят на рисунките от романа "Дон Кихот" с оглед на тяхната "абсурдност“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени