Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аржентина одобри „данък милионер“ за Covid помощи

На театър в Буенос Айрес, 17 ноември 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Аржентинският Сенат одобри данък за около 12 000 от най-богатите жители на страната, като средствата от него ще отидат в подкрепа на мерките срещу коронавируса и в помощ на малкия бизнес, предаде АФП.

На предавана на живо в Ютюб сесия след дълъг и поляризиращ дебат, т.нар. солидарен принос се превърна в закон с 42 гласа „за“ и 26 „против“.

Правителството на президента Алберто Фернандес се надява да събере 300 млрд. песо ($3,75 млрд.) с еднократната мярка която по-рано бе приета и от долната камара със 133 гласа „за“ срещу 115 „против“.

Населението на Аржентина – около 44 млн. души, бе тежко засегнато от коронавируса с 1,4 млн. случая и над 39 500 починали.

Пандемията влоши ситуацията с и без това високата безработица и бедността в страната.

Според схемата, наричана „данък милионер“ хората с декларирани активи над 200 млн. песо ще платят прогресивен данък до 3,5 процента за имущество и в Аржентина и до 5,25% - за извън страната.

От средствата 20% ще отидат за медицински доставки, 20 – за малки и средни бизнеси, 15 за социални услуги, 20 за студентски стипендии и 25 на сто за предприятия в сферата на природния газ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна