Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Едно дете чака магия. Стани магьосник - подари му книга!“ - кампания, която сбъдва мечти

Снимка: Pixabay
Коледа е магия и любов. Всяко дете чака с нетърпение идващите празници и мечтаните подаръци. За съжаление има много деца, които мечтаят да получат книга, но това никога не се случва. Всяко пето дете в България няма книжки, подходящи за неговата възраст. 

И тук идва кампанията „Едно дете чака магия. Стани магьосник - подари му книга!“. Тя се провежда в рамките на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи, в партньорство с Национална мрежа за децата, и ще продължи до 16 декември. 


“Тази кампания е особено вълнуваща за всички участници. Когато стартирахме кампанията се опасявахме, че може да се окаже някое дете да е изразило желание за книга, а да няма кой да му я подари, да не намерим магьосник за някое дете. Търсихме варианти как да решим това, но се оказа, че магьосниците сред нас са страшно много”, казва директорът на фестивала и любим автор на децата Цвета Брестничка.

Кампанията стартира на 2 декември и за по-малко от три дни, всички над 370 мечти на децата за книги намериха своите магьосници. “Вярно е, че хората имат нужда да правят добро и то да стига до конкретни деца. Най-хубавото на тази кампания е, че това са лични подаръци, от конкретен човек, за конкретно дете”, казва още Цвета Брестничка.

Чуйте целия разговор на Катя Василева в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна