Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорната рамка за РСМ и Албания няма да се разглежда на Съвет "Общи въпроси" във вторник

България не отстъпва от наложеното вето и така дискусията за разширяването на ЕС е отменена

| обновено на 07.12.20 в 15:15
Снимка: pixabay

Въпросът с преговорната рамка за Северна Македония и Албания няма да бъде разглеждан на утрешния (8 декември) Съвет "Общи въпроси". Това научи "Хоризонт" от дипломатически източник в Брюксел.

Според източника рамката за Албания няма да бъде придвижена, тъй като рамката за Северна Македония е блокирана от България заради двустранни проблеми.

Той е посочил: "Има държави, които искат двете рамки да вървят заедно". Източникът на БНР обаче намеква, че ситуацията може да се промени.

Германското председателство е изразило съжаление за това. 

Българската блокада на преговорите с Република Северна Македония фрустрира целия Европейски съюз, е заявил високопоставен дипломатически източник от Брюксел пред кореспондента на Македонската държавна информационна агенция МИА.

България не отстъпва от позицията за вето и така цялата дискусия около разширяването на Европейския съюз е отменена от дневния ред на министрите на външните работи. Това включва и преговорите с Албания.

Според дипломатите, съобщава още МИА, светлина в тунела не се вижда и европейските лидери няма да се занимават с разширяването на Европейския съюз и на Срещата на върха в четвъртък и петък.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!