Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1054 ученици участват в национална програма за обучение по професия „Приложен програмист“

Снимка: Ани Петрова

1054 ученици усвояват компютърни умения от старта преди четири години на националната програма „Обучение за ИТ кариера“ за обучение по професия „Приложен програмист“, съобщават от Министерството на образованието и науката. 

Специалността „Приложен програмист“, която е нова в списъка на професиите, се реализира в сътрудничество между ИТ бизнеса, професионалните гимназии и висшите училища. Всяка година в програма „Обучение за ИТ кариера“ се включват около 600 ученици.

181 от завършилите по програмата са заявили, че остават в страната и ще се обучават по специалности, близки до Информационните технологии. 120 от тях вече работят в ИТ фирми. Двама са включени и като преподаватели в програмата от октомври т.г.

Обучението по програмата започва с ученици от 10 клас през съответната учебна година, които не се подготвят за професии като „Програмист“, „Системен програмист“ и „Приложен програмист“ и е в рамките на три години. Има създадени 5 центъра за обучение - в София, Правец, Русе, Пловдив и Бургас.

Към центровете има изнесени групи в над 20 населени места в това число и малки, като Чепинци, Велинград, Козлодуй и др., което разширява възможностите за достъп до обучение на повече желаещи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна