Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаел Рот: Няма съществен напредък в търговските Брекзит преговори

Михаел Рот
Снимка: БГНЕС

Продължава да бъде "напълно несигурно" дали Великобритания и Европейският съюз могат да постигнат търговска сделка, заяви германският държавен секретар за Европа Михаел Рот, добавяйки, че няма нов напредък в преговорите, съобщава Ройтерс.

"Няма съществен напредък, както и преди има основни разногласия по отношение на равнопоставените условия, механизма за съблюдаване на новите правила и риболова", каза той на пресконференция, след като европейските министри бяха инструктирани от главния преговарящ на ЕС Мишел Барние за хода на Брекзит преговорите.

Британският премиер и председателят на Европейската комисия "ще се срещнат, за да се опитат за пореден път да постигнат съгласие по ключовите теми за преодоляване на пропастта до постигането на споразумение. Ще успее ли това? Дами и господа, както и преди, това остава напълно несигурно", заяви Рот.

Той също така посочи, че ЕС желае да има търговска сделка с Великобритания, "но не на всяка цена".

Изявлението на Михаел Рот идва непосредствено, след като беше съобщено, че ЕС и Обединеното кралство са постигнали принципна договореност за прилагането на Споразумението за оттегляне, включително протокола за Северна Ирландия.

Главният европейски преговарящ Мишел Барние пък е описал възможността за сключване сега на сделка с Обединеното кралство за отношенията след Брекзит като "много тънка", съобщи Sky News, позовавайки се на анонимен източник от ЕС.

По време на среща с външните министри на страните членки на ЕС тази сутрин той е подчертал, че скоро може да се наложи "план за извънредни ситуации без сделка", посочва Sky News.

Според информацията на британската новинарска телевизия Барние също така е подчертал, че блокът трябва да се съсредоточи повече върху бъдещите си отношения с Лондон, отколкото върху ускоряването на преговорния процес.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна