Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън отива в Брюксел за среща с Урсула фон дер Лайен

| обновено на 09.12.20 в 11:47
Борис Джонсън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В опит да бъдат доведени до успешен край преговорите между Обединеното кралство и ЕС, британският премиер Борис Джонсън ще пътува тази вечер за Брюксел за среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Срещата е натоварена с много очаквания, тъй като крайният срок за постигане на пробив наближава

С полет от Лондон до Брюксел британският премиер Борис Джонсън отива за среща тази вечер с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в опит за довеждане до успешен край на изпадналите в задънена улица преговори за търговските отношения между Обединеното кралство и ЕС след Брекзит.

Времето за сделка изтича. Крайният срок е 31 декември.

Двамата политици ще разговарят на работна вечеря за изглаждане на различията особено по трите основни спорни въпроси:  риболовните права, правилата за честна конкуренция и механизма на прилагане и съблюдаване на новите разпоредби.

Източник от британското правителство заяви, че напредък на политическо ниво може да доведе до подновяване на преговорите през следващите дни между екипите на Дейвид Фрост и Мишел Барние. Източникът обаче отбеляза, че е „важно да бъдем реалисти, че споразумение може и да не бъде постигнато“.

Вицепремиерът Майкъл Гоув заяви, че е необходимо „раздвижване и от двете страни, но Обединеното кралство иска да контролира собствените си правила и норми“.

Политическият редактор на Би Би Си Лора Кюнсбърг коментира, че ако Джонсън и Фон дер Лайен могат да се погледнат очи в очи и да приемат, че са възможни компромиси, тогава все още има шанс за сделка. Ако те пожелаят да сключат пакт помежду си, че ако единият отстъпи и другият ще отстъпи, тогава теоретически техническите преговорите ще бъдат подновени.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени