Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владо Бучковски: Убеден съм, че договорът с България ще бъде изпълнен

Единствено прагматичен, откровен и добронамерен подход ще доведе до преодоляване на натрупаното недоверие и наваксване на изгубеното време, заяви министър Захариева

| обновено на 09.12.20 в 21:25
Екатерина Захариева се срещна с Владо Бучковски, който е на посещение в София.
Снимка: БГНЕС

София призова Скопие да се откаже от манипулациите, че България оспорва правото на самоопределение и идентичността на гражданите на Република Северна Македония, и правото им да наричат езика си както пожелаят.

Това се казва в специална позиция на министерството на външните работи, с което то реагира остро на вчерашното изявление на властите в Скопие.

Днес министър Екатерина Захариева и специалният представител на Скопие за България Владо Бучковски обсъдиха спорните въпроси. България е готова да продължи разговорите със Северна Македония, за да бъде намерено устойчиво и дълготрайно решение на спорните въпроси, което да позволи на Скопие да започне преговори за членство в ЕС. 

България е най-силният поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани, в това число и на Република Северна Македония, посочват от българското Външно министерство, припомняйки че на този етап страната ни не може да подкрепи преговорната рамка на Скопие с Европейския съюз, защото в нея липсват гаранциите, от които в София се нуждае.

През последната година югозападната ни съседка залага на дипломатическа и медийна кампания за дискредитиране на България, а наследен тоталитарен исторически наратив е трудно да бъде намерена подкрепа от София, предупреждават от външното ни министерство.

„Само думи не са достатъчни вече, ние искаме дела“, заяви и вицепремиерът Екатерина Захариева след разговор със специалния представител на Скопие за България Владо Бучковски.

Страната ни е готова да продължи разговорите със Северна Македония по спорните въпроси, но настоява Скопие да изпълнява Договора за добросъседство от 2017 година.

„Прагматичен откровен и добронамерен подход ще доведе до преодоляване на натрупаното недоверие и наваксване на изгубеното време през последните поне 18 месеца.

Ние наистина Ви подаваме ръка - за намиране на решение и за откриване на пътя за нови отношения, основани на доверие“, изтъкна българският първи дипломат.

За нарушеното доверие между София и Скопие, призна и специалният представител за България Владо Бучковски. Той определи като конструктивен и приятелски разговора си с  вицепремиера Захариева и декларира готовността на Скопие да се търси общо решение:

"Общата история - не можем да я променим нито аз, нито г-жа Захариева, но можем да променим нещата по отношение на инфраструктурата, съвместните капиталови проекти, по-силното сътрудничество в образованието и науката и ние честно ще направим това."

"Убеден съм, че ще успеем да приложим Договора за приятелство и добросъседство", каза още Бучковски.   

По-рано днес Бучковски разговаря и с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Пратеникът на Скопие ще бъде приет и от премиера Бойко Борисов и от президента Румен Радев.   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна