Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неправителствени организации предупреждават за неравномерно разпространение на ваксините

| обновено на 09.12.20 в 18:23
Снимка: БТА

Богатите страни са си осигурили ваксини срещу коронавируса, които са достатъчни за имунизацията на населението им близо три пъти до края на 2021 г., алармират неправителствени организации.

Сред тях е и Германия, където днес канцлерът Ангела Меркел призна, че въпреки предстоящата имунизация не се очаква обрат в разпространението на заразата поне до март.

"Амнести интернешънъл" и други неправителствени организации предупреждават, че презапасяването с ваксини в развитите държави може да лиши от ваксини милиарди хора в по-бедни райони на света.

За първата от вчера масово поставяна ваксина, тази на Пфайзър/Байонтех, британската Агенция за регулиране на лекарствените продукти и здравната грижа предупреди, че хората със сериозни алергии не трябва да се имунизират с нея. Двама работници от Националната здравна служба на Великобритания, където започна масовата ваксинация, са проявили симптоми. Възможните реакции са сърбящ обрив, задух и подуване на лицето и езика.

В силно емоционална реч в Бундестага германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че масовата ваксинация в Германия няма да донесе успокоение до пролетта. Тя отново призова за още по-строги ограничения по време на коледните и новогодишните празници.

"Ако сега се срещаме с много хора, може тази Коледа да е последната с нашите баби и дядовци. Не искаме това да се случва!"

"Сърцето ме боли. Не мога да приема цената, а това са смъртните случаи, по 590 на ден", заяви Меркел по време на дебата за бюджета за следващата година, който предвижда близо 180 милиарда евро нов дълг за справяне с последствията от пандемията.

„Извънредните ситуации изискват извънредни мерки. И усилия“, подчерта Меркел.

"Живеем в пандемия. Живеем в извънредно положение. Тази пандемия променя съотношението на силите в целия свят - за сега в икономиката, но вероятно и в обществото, и политиката".

Министерството на вътрешните работи на германската провинция Баден-Вюртемберг съобщи, че службата за национална сигурност поставя под наблюдение протестното движение срещу ограничителните мерки в Германия.

Според властите движението се радикализира и сред активистите има все повече крайно десни екстремисти.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени