Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ВАС обяви за незаконно решението на КЕВР от 2017 година за цените на топлинната енергия

| обновено на 10.12.20 в 18:17
Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд обяви за незаконно увеличението на цените на парното и тока през пролетта на 2017 година. Решението, което е окончателно, е по протест на прокуратурата срещу решение на Комисията за енергийно и водно регулиране, с което бяха увеличени пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени за топлофикациите и някои големи предприятия. 

Актът на върховните съдии Ваня Пунева, Искра Александрова и Румяна Лилова идва почти три години след скока на цените, който за парното варираше в различните региони и на места достигна до 25%.

Тъй като през това време КЕВР многократно променяше цените, от настоящото решение спад за потребителите няма как да се очаква.

По казуса с увеличението на цените през април 2017 година прокуратурата действа светкавично. На първа инстанция обаче решението на регулатора беше потвърдено. Затова държавното обвинение протестира пред Върховния административен съд и протестът беше уважен.

В мотивите си върховните съдии обръщат внимание, че в периода между решението на КЕВР и настоящия съдебен акт магистратите са отменяли отделни разпоредби от действалите през това време наредби за регулиране на цените на топлинната и на електрическата енергия.

Анализирали са и закона за енергетиката към пролетта на 2017 година. Според протеста на прокуратурата, по това време първо енергийният регулатор не е имал право да открива процедура за изменение на пределните цени на топлинната енергия и на преференциалните цени на тока, и второ, към датата на започване на административното производство все още не са били утвърдени нови цени на природния газ, а именно това е посочено като довод от Комисията за енергийно и водно регулиране за повишаване на цените на тока и на парното.

От комисията за енергийно и водно регулиране заявиха, че ще се запознаят с решението и мотивите на съда и ще се съобразят с тях.
В прессъобщението обаче не става ясно дали ще се наложи преразглеждане на цените със задна дата и евентуално компенсиране на потребителите.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.