Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има споразумение за бюджета на ЕС и възстановителния план

| обновено на 11.12.20 в 00:08
Шарл Мишел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери се споразумяха за бюджета на ЕС за следващите 7 години и възстановителния план за пандемията от коронавируса. Те приеха и заключения за отговора на Covid- 19.

"Постигнато е споразумение за многогодишната финансова рамка и плана за възстановяване "Следващо поколение ЕС“. Сега можем да започнем с неговото прилагане и отново да върнем силата на нашите икономики", написа в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пък отбеляза, че Европа се придвижва напред – 1,8 трилиона евро ще дадат мощен тласък на възстановяването и ще изградят по-устойчив, зелен и дигитален ЕС.

Полският премиер Матеуш Моравецки и унгарският му колега Виктор Орбан заявиха на съвместна пресконференция, че ще поискат Съда на ЕС да се произнесе дали спорния от тяхна гледна точка механизъм за върховенството на закона в рамките на бюджетния план е законен.

Европейските лидери се договориха, че Еврокомисията няма да прилага механизма, който обвързва европейските средства с върховенството на закона, до решението на съда.

Полският премиер Матеуш Моравецки и унгарският му колега Виктор Орбан

По друга тема - отговора на пандемията с Covid- 19, лидерите изготвиха заключения, в които се казва, че Европейският съвет подчертава значимостта на подготовката за правилната логистика и разпределение на ваксините, в т.ч. и развитието на национални стратегии за ваксиниране, за да пристигнат те навреме при хората.

И още - лидерите удължиха санкциите срещу Русия до 31-ви юли.

По данни на различни източници има недоволство от страна на Гърция и Кипър за отношенията с Турция.

"Политико" цитира гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който определя като "най-малкото парадоксален" факта, че Съединените щати се подготвят да налагат санкции на Турция, която е член на НАТО, заради закупените противоракетни системи от Русия, докато европейските лидери все още се въртят в сферата на "ако" и "обаче".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна