Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кубрат Пулев загуби битката за световната титла

Снимка: БТА

Британецът Антъни Джошуа нокаутира претендента Кубрат Пулев в деветия рунд и защити шампионските си колани във версиите WBA, IBF, WBO и IBO на професионалния бокс в тежка категория. Двубоят бе проведен в лондонската "Уембли Арена".

Британецът Джошуа, на 31 години, подобри баланса си на 24 победи в 25 мача, след като записа 22-ия си нокаут с мощен десен в лицето на 39-годишния българин. Той пък е с две загуби от 30 двубоя, като предната дойде през 2014 срещу друг действащ световен шампион - Владимир Кличко.

"Обичам предизвикателствата, колкото и да е трудно! Това съм аз! Огромни благодарности за подкрепата на всички, които искаха и вярваха в победата!", написа Кобрата в личния си профил във фейсбук след края на боксовия мач, който трябваше да се състои още през 2017 в Кардиф. Той бе отлаган по редица причини, за да се стигне до декемврийския двубой в залата край националния стадион в Англия.

Джошуа отпразнува победата пред 1000 зрители и в присъствието на Флойд Мейуедър, който летя в частен самолет от Лас Вегас, за да наблюдава двубоя. Следващата стъпка за британеца най-вероятно ще бъде исторически мач срещу неговия сънародник Тайсън Фюри, който притежава четвъртия голям пояс в тежката категория. До момента нито един боксьор не е носил всички титли, които могат да го направят безспорен шампион.

"Който и да носи пояса, аз искам мач с него. Ако това е Тайсън Фюри, нека бъде Тайсън Фюри", каза Джошуа след мача. Неговият промоутър Еди Хърн добави: "От утре започваме организацията по мача. В момента той е нещото, което хората чакат. Ще бъде най-големият сблъсък в историята на професионалния бокс".

Фюри, непобеден в 30 мача, взе титлата на WBC през февруари с победа в седем рунда срещу Дионтей Уайлдър. Той отговори на предизвикателството в социалните мрежи: "Искам този двубой. Ще нокаутирам Джошуа в три рунда. Нямам търпение".

Самият мач между Пулев и Джошуа бе тактическо надлъгване с предимство за британеца, вместо спектакъл от удари. Първите по-сериозни опасности настъпиха в третия рунд, който започна добре за Пулев. Българинът нанесе силен удар на съперника си, който обаче отговори по шампионски и го прати на заден ход във въжетата с дясна ръка. Пулев се изсмя на случилото се, но силна серия го форсира в ъгъла му и предизвика броене от рефера. Моменти по-късно дойде и нокдаун след нов тежък удар с дясната ръка в брадичката на Пулев.

Последва затишие и няколко рунда предимно в клинч, а Пулев изглеждаше възстановен от ранните проблеми. Той отговори със силен удар с дясната ръка в лицето на Джошуа в осмия рунд, който обаче беше и предпоследен за мача. Британецът пречупи Пулев с три поредни ъперкъта и в крайна сметка го нокаутира в деветия рунд с дясно кроше, което доведе до чисто отброяване до десет.

Чуйте още в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна