Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

CureVac започва мащабно клинично изпитване на ваксината си срещу Covid-19

CureVac, немска биофармацевтична компания, разработваща ваксина за Covid-19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германската биотехнологична фирма CureVac обяви в понеделник, че стартира голямо изпитване на своя кандидат за коронавирусна ваксина. Тя вече е записала първите участници във "Фаза 2b/3" на клиничното изпитване на ваксината си срещу Covid-19, съобщава Ройтерс.

Изпитването, което е от важно значение за последващо го регулаторно одобрение, ще оцени безопасността и ефикасността на коронавирусната ваксина при възрастни и се очаква да включва повече от 35 000 участници в Европа и Латинска Америка, се посоча в официално изявление на немската биотехнологична компания.

Изследването има за цел да демонстрира ефикасността на кандидата за ваксина при предотвратяване на първите епизоди на потвърдени случаи на Covid-19 от всякаква тежест, както и предотвратяване на умерени до тежки потвърдени случаи на Covid-19 при участници, които никога не са били заразени с SARS-CoV- 2, каза CureVac.

"Данните за клиничната безопасност и имуногенност, постигнати до момента, изглеждат обещаващи и се надяваме, че това проучване ще продължи да демонстрира въздействието на технологията на РНК (mRNA) и нашата ваксина за предотвратяване на Covid-19 и за подпомагане на победата над тази пандемия“, посочи главният изпълнителен директор на компанията Франц-Вернер Хаас.

Кандидатът за ваксина на CureVac е един от трите германски проекта за ваксини, които германското правителство подкрепя с общо 750 милиона евро. Европейската комисия вече е осигурила до 405 милиона дози от проектоваксината на немската компания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна