Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на европейските борси и на Уолстрийт в началото на седмицата

Европейските акции и американските фондови фючърси се търгуват в по-високи нива в понеделник, тъй като инвеститорите изглежда окуражен от новините за ваксините срещу Covid19 и започналата тяхна доставка и употреба в някои части на света.

Засилват се и надеждите за скорошни нови финансови стимули от страна на Вашингтон за преодоляване на негативното икономическо въздействие от коронавирусната пандемия, както и тези, свързани с продължаващите и през следващите няколко дни преговори между ЕС и Великобритания за евентуално постигане на търговска Брекзит сделка.

По време на следобедната търговия в Европа общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,8%, след като седмица по-рано се раздели с 1% от стойността си, отбелязвайки първо понижение след пет седмици на непрекъснат растеж.

По-рано през деня европейският главен преговарящ Мишел Барние заяви, че все още е възможно постигане на Брекзит споразумение за регулиране на двустранната търговия между ЕС и Великобритания за около 1 трилион долара, след като лидерите на двете страни (шефът на ЕК Урсула фон дер Лайен и британският премиер борси Джонсън) решиха да удължат преговорите и след крайния срок, който беше в неделя.

Немският фондов индекс DAX 30 се повишава с 1,12%, въпреки че германските власти обявиха въвеждането на по-строга национална карантинна за овладяване разпространяването на коронавируса, която ще влезе в сила от 16-и декември тази сряда и ще продължи поне до 10-и януари.

Френският индекс CAC 40 и италианският MIB също се повишава с близо 1%, а испанският Ibex 35 с 1,5%.

Само британският водещ индекс FTSE100 се повишава с едва 0,15% с оглед на рязкото поскъпване на британската лира на валутния пазар, тъй като повечето компании, влизащи в този индекс, са мултинационални и реализират голяма част от печалбите и приходите си зад граница.

Търговията на Уолстрийт също стартира с повишения на акциите на американските компании фона на инвеститорския оптимизъм относно започналото разпространение на коронавирусната ваксина на компаниите Pfizer и BioNTech в Съединените щати, след като в края на миналата седмица Агенцията по хранител и лекарствата (FDA) одобри нейната спешна употреба.

Индексът на сините чипове DJIA нараства в началото на търговията с близо 250 пункта (с 0,8%) към 30 286 пункта, отправяйки отново поглед към рекордния връх от 9-ти декември около 30 391 пункта.

Широкият индекс S&P 500 се повишава с 0,82% , а технологичният индекс Nasdaq Composite с малко над 1%, като и те се търгуват недалече от рекордните нива, достигнати на 9-и декември, съответно към 3 712 и към 12 607 пункта.

Очакванията за скорошно постигане на компромисна сделка във Вашингтон за нова държавна финансова помощ заради пандемията също допринасят за позитивния старт на американската фондова търговия

Двупартийна група законодатели от Сената и Камарата на представителите, която настоява за компромисен спасителен пакет от 908 млрд. долара, оценява възможността за предоставяне на 160  млрд. долара под формата на финансова подкрепа за отделните щати и за местните управления в САЩ. Това предполага, че основният пакет от помощта ще бъде в размер на 748 милиарда долара, чрез който да се осигурят по 300 долара седмично като допълнителни държавни обезщетения за безработица за срок от четири месеца, 300 милиарда долара за помощ на малкия бизнес и 35 милиарда за доставчици на здравни услуги, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Вниманието на инвеститорите през настоящата седмица ще бъде насочено и към последното за годината двудневно заседание на Федералния резерв на САЩ във вторник и сряда.

Междувременно акциите на компанията-майка на Google - Alphabet Inc. стартираха днешната търговия със слабо понижение от около 0,2%, след като по-рано през деня беше временно преустановен достъпът на хиляди потребителите на услугите на технологичния гигант, включително на Gmail и YouTube, в части на САЩ, Европа и Индия. Дейността на услугите на Google обаче беше възстановена и това доведе до отскок на акциите на компанията с окол 0,4% на фона на обшия подем на Уолстрийт.

Позитивният старт на Уолстрийт е факт, въпреки че в неделя в САЩ бяха регистрирани нови 183 814 случая на заразени с коронавирус и 1 357 загинали, според тракера на вестник "Ню Йорк Таймс".

През изминалата седмица в САЩ среднодневният брой на новозаразени с Covid-19 достигна 210 039 случая, което е с 30% повече от средното ниво преди две седмици. Рекордните 109 331 пациенти с Covid-19 са хоспитализирани в американски болници към неделя, според COVID Tracking Project, надминавайки предишния рекорд от 108 487, установен ден по-рано.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна