Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 30 премиерни заглавия в 13-ото издание на кинофестивала Sofia MENAR

Над 30 премиерни заглавия ще бъдат показани в 13-ото издание на Sofia MENAR. Фестивалът за кино от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка ще се състои от 15 до 31 януари, съобщават организаторите, цитирани от БТА. Филмите ще бъдат представени онлайн, но в зависимост от ситуацията и наличието на отворени киносалони, прожекции ще има и в киносалони.

Традиционно, събитието акцентира върху новото иранско кино, като тази година ще бъдат показани за първи път 13 от най-награждаваните ирански заглавия от последните две години. Сред тях е "Шест метра и половина" на Саид Рустаи с големите звезди Пейман Моади ("Раздяла", "Търговският пътник") и Навид Мохамадзаде ("Лантури", "Стадо без пастир"). Лентата е отличено с награди за най-добър режисьор и най-добър актьор (Навид Мохамадзаде) от Международния филмов фестивал в Токио, и най-добър филм – от Цюрих. Има отличия от наградите "Хафез" и фестивали в Техеран, Венеция, Чикаго, Белград.

Новият филм на Наргис Абяр – "На пълна луна", също ще има своята българска премиера. Големият фаворит на фестивала "Фаджр" в Техеран спечели водещите награди на форума за най-добър филм, режисура, главна мъжка (Хутан Шакиба) и главна женска роля (Eлназ Шакердуст), както и наградата на публиката от фестивала в Талин. Историята проследява живота на влюбените Абдулхамид и Фаезе, чиято идилия е нарушена, когато жената открива, че родителите на съпруга й се занимават с нелегална търговия, което може да доведе до фатални последствия за всички.

"Язовецът" на Казем Молайе идва в България с награда за най-добър филм от фестивала в Остин, награда на журито от Банкок и номинации за най-добър филм от фестивалите в Шанхай, Дака и Салерно. Филмът представя историята на Суде и нейния син Матиар, който инсценира собственото си отвличане в опит да събере отново родителите си.

Новият филм "Животът ми във втори курс" – на доайена на иранското кино Расул Садрамели, е отличен с наградата за най-добра актриса (Соха Ниасти) на Международния филмов фестивал в Москва.

"Пазачът на затвора" е вторият филм на Нима Джавиди. Затворническата драма проследява усилията на полковник Джахид да расте в йерархията до момента, в който при евакуацията на група затворници, един от тях изчезва и полковникът е изправен пред съдбовен избор. Филмът е с награда за режисура от Международния филмов фестивал "Фаджр".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна