Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сасоли: ЕП трябва да предприеме действия, независимо от резултата на Брекзит преговорите

Давид-Мария Сасоли
Снимка: БТА

Европейският парламент ще трябва да предприеме  мерки, независимо от резултата от Брекзит преговорите между Европейския съюз и Обединеното кралство, заяви в понеделник председателят на ЕП Давид Сасоли.

По време на пресконференция в Страсбург Сасоли поясни, че парламентът или ще подкрепи потенциално съгласие по въпроса, или ще подкрепи извънредните действия на Брюксел в случай на неконтролиран (твърд) Брекзит без сделка.

По-рано през деня германският външен министър Хайко Маас разкри, че блокът "засилва" подготовката за сценарий на Брекзит без споразумение, докато главният преговарящ на ЕС Мишел Барние отбеляза, че има известно раздвижване в двустранните дискусии и все още има вероятност за постигане на сделка.

Главният европейски преговарящ заяви по-рано в понеделник пред постоянните представители на ЕС в Брюксел, че е имало известно "раздвижване" в преговорите с Великобритания относно търговските отношения на двете страни след Брекзит, но че въпросът с риболова остава "много труден". Това съобщи Тони Конъли от ирландската държавна телевизия RTE.

Източници на журналиста разкриха, че преговорите могат да продължат "през тази седмица, а и след това", като Барние дори е споменал възможността за кратък период на Брекзит без сделка през януари догодина. Твърди се, че главният европейски преговарящ Барние също така е заплашили с ответни мерки срещу Лондон, ако той се отклони от стандартите на блока за риболова в морски води.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени