Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

25 години след подписването на Дейтънското споразумение за Босна и Херцеговина

Карл Билд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес се навършват 25 години от подписването на Дейтънското споразумение за Босна и Херцеговина.

Историческият договор между Сърбия, Босна и Хърватия официално сложи край на най-смъртоносния конфликт на европейска земя след Втората световна война.

Съгласието беше постигнато с посредничеството на Съединените щати във военновъздушната база "Райт-Патерсън" край Дейтън, щата Охайо, а самият договор беше подписан 3 седмици по-късно - на 14 декември 1995 г., в Париж - от президентите Слободан Милошевич, Алия Изетбегович и Франьо Туджман.

Споразумението раздели Босна на две полуавтономни единици - Федерация на Босна и Херцеговина и Република Сръбска, и създаде една от най-сложните и децентрализирани системи на управление.

Ето какво каза на дискусия днес, организирана от Европейския съвет за външна политика, по повод годишнината бившият премиер на Швеция Карл Билд, който през 1995-а беше специален пратеник на Евросъюза за бивша Югославия:

„Може някой в Република Сръбска да обяви независимост – окей, успех, кой го е грижа. Единствената опасност за дезинтеграция е, ако някой ги признае. Хърватия няма да го направи и докато регионът продължава с процеса на европейската интеграция и се придържа към тези основни принципи, рискът от разпадане е крайно ограничен“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна