Eмисия новини
от 04.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

MAE очаква по-слабо потребление на петрол до края на тази и през следващата година

Ще отнеме месеци, преди коронавирусната ваксина да подкрепи търсенето на суров петрол

Международна агенция за енергетика

Международната агенция за енергетика (МАЕ) понижи прогнозите си за търсенето на петрол до края на настоящата и през следващата година в резултат на по-слабо потребление на самолетно гориво заради по-малкия брой пътници, ползващи въздушен транспорт, в резултат на втората вълна на коронавирусна пандемия.

Базираната в Париж международна енергийна организация също така отбеляза, че ще минат месеци, преди ваксинациите срещу коронавирус да започнат да стимулират глобалното търсене на петрол, а възстановяването в някои от богатите икономики в света "ще даде заден ход" това тримесечие заради новите противоепидемични ограничителни мерки.

"Разбираемата еуфория около началото на ваксинационните програми отчасти обяснява по-високите цени на петрола, но ще минат няколко месеца, преди да достигнем критична маса от ваксинирани, икономически активни хора и по този начин да видим позитивно въздействие върху търсенето на петрол“, посочва МАЕ в своя редовен месечен доклад.

"Междувременно скоро ще настъпи сезонът на ваканциите в края на годината с риск от ново нарастване на случаите на Covid-19 и възможността за още повече ограничителни мерки", предупреди МАЕ.

Базираната в Париж международна енергийна организация понижи допълнително очаквания спад в търсенето на петрол за 2020 г. с нови 50 хил. барела на ден до общо 8,8 млн. барела дневно, което означава дневно потребление от около 91,3 млн. барела.

В същото време световните доставки на петрол са се увеличили с 1,5 млн. барела на ден през ноември, за да достигнат 92,7 милиона барела дневно, главно поради възстановяването на производството в САЩ  след неговото спиране, свързано с ураганите, и поради увеличеното производство в Либия.

МАЕ намали и прогнозите си за търсенето на петрол през 2021 г. със 170 хил. барела на ден, до общо 96,9 млн. барела дневно, цитирайки оскъдното използване на самолетно гориво и керосин, тъй като по-малко хора ползват въздушен транспорт.

Според международната организация по-слабото търсене на самолетно гориво и керосин през следващата година ще представлява 80% от недостига при потреблението на петрол в размер на общо 3,1 млн. барела на ден спрямо общото търсене през 2019 г. (преди коронавирусната пандемия), което означава, че светът през 2021 г. ще възстанови само две трети от търсенето, загубено тази година.

Въпреки това МАЕ продължава да очаква, че петролният излишък заради пандемията ще се изчисти до края на следващата година, когато глобалната икономика би трябвало да възстанови, а страните от "ОПЕК +" би трябвало да запазят политиката на ограничаване на петролните доставки.

Занижената прогноза на МАЕ идва само ден, след като и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи своите оценки за потреблението на петрол през първото тримесечие на следващата година от 94,95 млн. барела до 93,97 млн. барела дневно, като за цялата 2021г. намали прогнозата си с 360 хил. барела на ден. Въпреки това потреблението на петрол догодина се очаква да нарасне с близо 7% или с 6,25 млн. барела дневно спрямо 2020 година.

Въпреки занижените прогнози на МАЕ петролните фючърси парираха първоначалното днешно понижение и бележат слаб растеж през обедната европейска търговия.

Фючърсите на петрол Брент с доставка през януари поскъпват с 0,2% към $ 50,40 за барел, отскачайки от сутрешно дъно около $48,78 за барела, докато аналогичните фючърси на американския лек суров петрол WTI нарастват с 0,28% към $47,15 за барел спрямо сутрешно дъно около $46,54.

През миналия четвъртък (10-и декември) и двата типа петролни фючърси поскъпнаха до 9-месечни върхове (най-високи нива от началото на март) съответно към $ 51,00 и към $ 47,60 за барел с оглед на инвеститорския оптимизъм относно коронавирусните ваксини и започнала тяхна доставка и прилагане в някои части на света (САЩ, Великобритания и Канада).

Това поскъпване на петрола е факт въпреки все по-стриктните локдауни в редица европейски държави преди коледните и новогодишните празници, целящи да забавят разпространението на Covid-19 и въпреки занижените прогнози на МАЕ и ОПЕК за потреблението на петрол догодина.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.