Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Бърдаров: Злото се генерира лесно

Вторият роман на писателя „Аbsolvo te“ е за опрощението и катарзиса

3
Снимка: БГНЕС


Книга за опрощението и катарзиса. Така втория си роман „Аbsolvo te“ определя писателят Георги Бърдаров. Във фокуса на вниманието му са  два от най-големите конфликти на 20 век - Холокоста и Израело-палестинския. В подготовката за книгата писателят преживява един разтърсващ ден в Аушвиц.  

Бърдаров търси своя оригинална гледна точка, представяйки ги в две сюжетни линии, които се събират на финала, а всяка води сложни морално-етични дилеми:

"Това, което ме вълнуваше е може ли човек наистина да направи невъзможното в невъзможна ситуация само за да има още една секунда живот, за да види още един изгрев."

Романът е вдъхновен от истински истории, които са отдалечени във времето, но са свързани чрез съдбата на героите и нуждата им от прошка. Бърдаров казва:

"Злато се генерира много лесно. То влиза облечено в добри помисли, в добре защитени думи, които те насочват в руслото на злото. Както влиза моят герой. И идва моментът, в който ако си съвестен човек, ако доброто е повече в тебе, ти се изправяш пред огледалото и си задаваш въпроса: "Как стигнахме дотук?"

Героите в „Аbsolvo te“ носят и вина, но са и жертви на съдбата и обстоятелствата. Писателят, който е и преподавател по етно-религиозни конфликти, предупреждава:

"Прекалено дълго в Европа живеем в мир и приемаме този мир като даденост, без да се борим за него и без да осъзнаваме каква благодат е!"

Романът трябваше да бъде представен през декември и в Бургас, но срещата с публика се отлага за по-добри времена, уточни Бърдаров. 

Интервю с него чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия