Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Натискът на болни от коронавирус към УМБАЛ-Бургас не намалява

| обновено на 17.12.20 в 08:32
Снимка: БНР Бургас

Броят на ковид леглата в  УМБАЛ беше завишен на 522  след заседание на оперативния щаб. За това съобщи лично в социалните мрежи кметът на Димитър Николов  в края на миналата седмица, като той  за пореден път призова жителите на общината за повече отговорност и спазване на въведените мерки. Целта -да се намали броят на заразените  и се опази здравето и живота на медиците, които работят месеци наред.

21 дни след въведените мерки в цялата страна, натискът обаче върху УМБАЛ Бургас не спира, обясни директорът й  д-р Бойко Миразчийски. В началото на седмицата 67 са били  лекарите и сестри,които не са били на работа заради ковид, за заместването им разчитаме само на персонала от нашата болница, подчерта той. Има недостиг на лекари и сестри в момента  във всички бургаски лечебни заведения. 

Натискът ще го има, докато има болни хора. Нон стоп линейките водят пациенти в нашия триаж, 80 % от тези пациенти се нуждаят от настаняване на легло.Натискът не е намалял спрямо предходните дни.

Ефектът от въведените мерки ще бъде усетен по-късно, поясни той:

Тук не говорим дали ще има заболели или не. Говорим за хора с усложнения. Те настъпват на 15-20 ден от момента на експозицията.

30 процента от състава на областната  болница са заявили желание да се ваксинират. Д-р Миразчийски  очаква техният брой да се увеличи. Това ще се случи след като има повече яснота относно ваксината.

През 2018 година УМБАЛ Бургас спира да приема пациенти с пневмония заради промени в нормативната уредба. Според тях,за да се осъществява лечение на болестта са нужни назначени пулмолози. Такива в болницата няма, малко са те като специалисти в града, поясни д-р Миразчийски. Ако регламентът бъде променен и върнат така, както беше преди две години, ние ще можем отново да лекуваме хора с пневмонии,точни той.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна