Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит без сделка може да навреди на БВП и на лирата стерлинг

АЦБ запази почти нулевата си лихва и размера на програмите за "количествени облекчения"

Ваксинацията срещу Covid-19 може да ограничи низходящите рискове пред икономическите перспективи

Английската централна банка остави основния си лихвен процент непроменен на историческо дъно от 0,1%, като в същото време запази без промяна и своите стимулиращи програми за покупки на активи, известни като "количествените облекчения", в очакване на изхода от преговорите на Великобритания с ЕС относно двустранната търговска сделка, която да влезе в сила след окончателното напускане на съюза на 31-ви декември.

Банката намали рязко своята основна лихва на две извънредни заседания през месец март (по време на първата национална карантина и блокада) с общо 65 базисни пункта до рекордното настоящо дъно от 0,1%, като от тогава насам АЦБ разшири на три пъти програмата си за покупки на държавни и корпоративни облигации с общо 450 млрд. паунда до 895 милиарда.

Днешното решение на централната банка за запазване на почти нулевата лихва беше взето единодушно с 9 на 0 гласа, като с пълно единодушие беше решено и запазването на програмата за покупки на държавни облигации за общо 875 млрд. паунда и на тази за покупките на корпоративни облигации за 20 млрд. паунда.

Според АЦБ доскорошната добра глобална икономическа активност е била повлияна негативно от новата вълна на коронавирусната пандемия и свързаното с нея повторно налагане на ограничения.

С оглед на това централната банка предполага, че БВП на Великобритания за последното тримесечие вероятно ще бъде малко по-слаб, отколкото се очакваше по време на предишното заседание през ноември.

АЦБ подчерта, че ако функционирането на пазара отново се влоши съществено, тя е готов да увеличи темпото на покупки на активи, за да осигури ефективна трансмисия на паричната политика до реалната икономика.

"Ако е необходимо, има възможност за преоценка на съществуващите технически параметри на програмата за "количествени облекчения", посочи централната банка и допълни, че удължава с шест месеца схемата за срочно финансиране.

Коментирайки вече стартиралата във Великобритания имунизация с първата коронавирусна ваксина, британските централни банкери заявиха, че това вероятно ще намали отрицателните рискове за икономическите перспективи

"Финансовите пазари в световен мащаб, както и някои проучвания на бизнеса и потребителите, реагираха положително на тези развития, които вероятно ще подпомогнат бъдещата дейност в Обединеното кралство и в световен мащаб", се посочва в днешното решение на АЦБ след края на последното за годината заседание.

Въпреки това обаче, перспективите остават "необичайно несигурни" на фона на неотдавнашното силно нарастване на броя на коронавирусните инфекции във Великобритания и извън нея, допълни централната банка.

Според последните прогнози на АЦБ равнището на безработица ще се повиши "значително", преди "постепенно" да намалее.

"Удължаването на правителствените схеми за подпомагане на заетостта вероятно ще ограничи значително краткосрочното нарастване на безработицата, въпреки че все още е вероятно значително по-нататъшно увеличение през следващите няколко тримесечия", посочи банката.

Комитетът по паричната политика на АЦБ предупреди, че Брекзит без сделки може да повлияе негативно на възстановяването на икономиката на Обединеното кралство от кризата, причинена от коронавирусната криза, както и на стойността на британската лира.

"В случай че тези търговски преговори между Великобритания и Европейския съюз не постигнат споразумение, обменният курс на паунда вероятно ще спадне и, в сравнение с прогнозите през ноември, инфлацията вероятно ще бъде по-висок, а растежът на БВП по-слаб", гласи последния за годината доклад на централната банка.

В тази връзка АЦБ също така заяви, че е готова да приеме инфлация над целевото си ниво от 2%, ако Брекзит без сделка с ЕС доведе до рязко поевтиняване на британската лира.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна