Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отровните примамки за животни са като мини, чиито жертви са непредвидими

Снимка: БДЗП

По целия свят използването на отровни примамки в природата е огромен проблем за биоразнообразието, а за страна с богатство на животински видове като България - от които немалко застрашени, за съжаление, това е още по-недопустимо. 

Кучето герой Барс е сред малкото в Европа и е единственото четириного у нас, което е тренирано да открива, разпознава отрови и отровни примамки в природата.

Породата му е немска овчарка, унгарец по рождение, потомствен помощник на човека в специфични мисии, тъй като целия му род са били полицейски кучета. Неговият брат пък търси противопехотни мини в Афганистан.

„Това е най-невероятното куче, което имам щастието да познавам“, разказа пред Радио София водачът му Николай Терзиев. „Използването на забранени субстанции и особено на отровни примамки в дивата природа е сериозен проблем за биоразнообразието ни.“

Работата на Барс допринася за откриването на такива отрови, както и на трупове на животни, поръсени с такива препарати. По този начин могат да се вземат мерки за почистване и обезопасяване на съответното място, обясни Николай Терзиев, който също е обучаван и от 4 години и половина е неразделно с кучето.

По думите му инцидентите са много повече от сигналите, които достигат до него и колегите му. Случаите са неприятно много и заради криворазбраната толерантност спрямо извършителите.

Сред най-пострадалите видове са птиците (лешояди, врани, орли), които попадат на отровни примамки за други животни.

Тези примамки са като мини, върху които не се знае кой ще стъпи и ще ги задейства, коментира още Николай Терзиев. И допълни, че до този момент няма хванат и санкциониран нарушител.

За изпълнението на благородната си мисия екипът на Барс и Ники има нужда от средства. Вижте тук как можете да ги подкрепите и за какво ще бъдат изразходвани те. 

Чуйте разговора на Антония Каменичка с експерта водач.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.