Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите между ЕС и Великобритания за отношенията след Брекзит продължават

| обновено на 18.12.20 в 08:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Времето за  постигане на сделка за бъдещите търговски отношения след Брекзит между ЕС и Обединеното кралство изтича само след две седмици.

Основните различия остават, но преговорите продължават, като тази сутрин главният европейски преговарящ Мишел Барние заяви, че е настъпил „часът на истината“.

В Лондон пък смятат, че шансовете за сделка са под 50 процента.

Мишел Барние смята, че сделка все още е възможна, макар и  „пътечката да е много тясна“.

Борис Джонсън пък каза, че Обединеното кралство продължава да иска да преговаря, но допълни: „Нещата изглеждат трудни и има пропаст за преодоляване“.

Барние каза, че от Великобритания зависи крайният срок, защото Брюксел няма нищо против да удължи така наречения „преходен период“, за да могат да продължат преговорите и след 1 януари.

Джонсън смята, че Обединеното кралство ще просперира и ако има сделка и ако няма сделка с ЕС. За британския премиер най-важното е страната да може да контролира собствените си закони.

Риболовните права и лоялната конкуренция са най-трудните проблеми за решаване.

Ако сделка бъде постигната между двете страни, тя трябва да бъде ратифицирана както от 27-те страни-членки на Евросъюза, така и от британския парламент.

Опасенията са, че ако няма сделка, от 1 януари основният удар ще бъде  понесен от пристанищата в Ламанша, тъй като в резултат на новите бюрократични мерки сериозно ще бъде забавен потока от стоки.

На първо време това засяга най-вече пресните храни и лекарствата.

Лидерите в Европейския парламент определиха неделя вечер като краен срок за представяне на някакъв текст на споразумение от преговарящите екипи, за да има някакъв шанс за ратифициране до 31 декември. 

Британският парламент бе разпуснат вчера, но депутатите могат да бъдат призовани обратно в случай, че се наложи одобряване на сделка.

Британският вицепремиер Майкъл Гоув предупреди, че преговорите могат да продължат дори след Коледа. По думите му въпреки че Европейският парламент е заявил, че няма да има време да ратифицира сделка, ако тя не бъде постигната до неделя, може да се приеме някакво "условно прилагане на договора".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна