Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японското правителство повиши прогнозата си за икономическия растеж през фискалната 2021 г.

Японското правителство повиши прогнозата си за икономически растеж през следващата фискална година благодарение на най-новия държавен стимулиращ пакет, насочен към ускоряване на възстановяването след щетите, причинени от коронавирусната пандемия.

Очаква се икономиката да нарасне с 4,0% през следващата фискална година, започваща през април 2021 г., показва последната оценка на японския кабинет, оповестена в петък, докато предходната прогноза от юли беше за нарастване на БВП с 3,4 на сто.

"Икономиката ще се възстанови до нивото си отпреди коронавирусната криза чрез постигане на 4,0% реален темп на растеж през следващата фискална година“, заяви министър-председателят Йошихиде Суга на правителствено заседание, на което беше обсъдена икономическата и фискалната политика.

Подобрената икономическа оценка беше подкрепена от третия допълнителен бюджет на правителството, който беше одобрен по-рано тази седмица, включващ пакет от финансови стимулира на стойност 708 милиарда долара, целящ да помогне на икономиката да се възстанови от предизвикания от Covid-19 спад през второто тримесечие на настоящата година.

Прогнозираният ръст от 4,0% за следващата фискална година би бил най-добра икономическа експанзия от 1995 г. насам, отбеляза японският кабинет.

Правителството обаче предупреди за съществуващи рискове, като то трябва да след отблизо "рисковете в низходяща посока за японската и икономиките зад граница от коронавирусната пандемия и въздействието от движенията на финансовите капиталови пазари“, посочи пред Ройтерс представител на японския кабинет.

За текущата фискална година, която приключва в края на март 2021 г., правителството обаче намали прогнозата си за брутен вътрешен продукт до спад с 5,2% спрямо предишна оценка за понижение с 4,5 на сто. Това би представлявало рекорден годишен спад на японската икономика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна