Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата уличи руски дипломат в шпионаж

Снимка: БГНЕС

Пореден руски гражданин с дипломатически имунитет е бил уличен в извършване на разузнавателна дейност на територията страната.

От държавното обвинение съобщиха, че главният прокурор Иван Гешев е уведомил за събраните по случая доказателства министъра на външните работи.

От прессъобщението става ясно, че Екатерина Захариева  е била уведомена за случая вчера, а прокуратурата е започнала работа по него по сигнал на Държавната агенция „Национална сигурност“.

Разследването в Специализираната прокуратура е било по глава „престъпление срещу Републиката“ - за това, че чуждестранен гражданин е събирал информация, представляваща държавна тайна, с цел предоставянето й на чужда държава или чужда организация.

В хода на досъдебното производство е установено, че в периода от 2017 година до настоящия момент лицето с имунитет, чиято дипломатическа позиция не се уточнява, е събирало информация за числеността за разполаганите на наша територия - по време на учения, на военнослужещи от САЩ.

Информацията е била подавана на руското военно разузнаване в Москва. Информацията си руският гражданин е получавал от български гражданин с достъп до класифицирана информация. Според прокуратурата той е бил мотивиран финансово.

Заради дипломатическия имунитет на руския гражданин разследването е спряно, припомнят процедурата от държавното обвинение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна