Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени: Истанбул е заплашен от водна криза

Снимка: www.egitimseti.net

"Недостигът на вода за мегаполиса Истанбул, който в последно време достигна критични стойности поради засушаването, е изключително сериозен проблем. Все алармират, че Истанбул е под угрозата на енетуално катастрофално земетресение. Но опасността от засушаването и недостига на вода e толкова голяма, че надхвърля тази от евентуално земетресение в бъдеще".

Това заяви ръководителят на Метеорологичната лаборатория към Обсерваторията "Кандилли" в Истанбул Адил Тек. На пресконференция пред журналисти той определи засушаването в момента като бедствено.

По думите му затоплянето на климата, природните аномалии, засушаването са довели до критичен спад на водите в язовирите. Към тези фактори се прибавя и безконтролното нарастване на населението на мегаполиса (по неофициални данни е около 20 млн.заедно с мигрантите от Сирия и други страни) и изсичането на горите.

"Недостигът на вода, породен от засушаването, заплашва сигурността на храните и на продоволствените вериги, които в последно време заемат важно място в производствената листа. И това предизвиква огромен натиск върху икономиката. Изключително важно в условията на пандемията е опазването на земеделското производство, което най-много страда от сушата", каза той.

Климатичната обстановка в Истанбул се следи от 109 години насам от Метеорологичната лаборатория на обсерваторията "Кандилли" към университета " Богазичи", която е основана през 1800-те години и притежава сертификат "Столетна станция" от Световната метеорологична служба.

Ръководителят ѝ Адил Тек посочи, че в лабораторията се води специален Климатичен дневник, в който се регистрират измерванията.

"От 1911 г. насам климатът в Истанбул се е затоплил средно с по около 1.5 градуса, паралелно на Европа и света. Това означава сериозни проблеми в земеделието, промишлеността и всички други сектори. При такива условия не е възможно осигуряването на икономическа устойчивост", казва той.

За справяне с проблема от лабораторията предлагат въвеждане на символичен режим във водоснабдяването на мегаполиса.

"Както катастрофалното земетресение през 1999 г., отнело живота на десетки хиляди души, доведе до осъзнаване на сериозността на положението от страна на институциите и населението и се взеха мерки, така трябва да се подходи и към опасността от засушаването и недостига на вода. Дневно по 2 часа прекъсване на подаването на вода в мегаполиса ще допринесе за създаване на съзнателен подход към ситуацията. Това е единственото решение, в противен случай има реална опасност от бедствие, което ще е много по-голямо от земетресението", казва Адил Тек.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени