Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вашингтон и Лондон подкрепят България за изгонване на руски дипломат, уличен в шпионаж

| обновено на 18.12.20 в 19:34

Посолството на Съединените щати разпространи позиция, според която САЩ подкрепят усилията на България да защитава своя суверенитет и сигурност, включително днешното съобщение за експулсиране на служител на руското посолство заради шпионаж.

През последните седмици и месеци сме свидетели на твърде много примери на агресивни действия от страна на руски служители - от шпионаж в България до отравяне на опоненти както в своята собствена страна, така и в чужбина. България е силен съюзник и партньор в НАТО и има неотменно право да защитава своя суверенитет, се казва в позицията.

И посолството на Великобритания публикува позиция за експулсирането на руското военно аташе у нас.  "България е близък партньор и важен съюзник в НАТО и има правото да разследва незаконно външно вмешателство, което подрива суверенитета ѝ", пише в позицията на Обединеното кралство, публикувана във Фейсбук страницата на посолството. От Лондон подкрепят действията на българските власти в отговор на тази заплаха и в защита на гражданите, суверенитета и националната си сигурност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна