Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

План за осигуряване на медици в общини с недостиг на кадри

| обновено на 20.12.20 в 15:01
Снимка: пресслужба на МС

Лекари и медицински сестри, които отидат да работят в други общини, ще получават жилища и тройни заплати. Това предвижда програма, разработвана от здравното министерство и Националното сдружение на общините, за осигуряване на медицински специалисти там, където те липсват. Новината беше съобщена от здравния министър Костадин Ангелов, който, заедно с премиера Бойко Борисов, посети бъдещо общежитие за медицински сестри в Пазарджик.

Освен общински жилища за лекари и медицински специалисти по програмата ще се осигури и тройно финансиране за заплати, обяви министър Костадин Ангелов.

„Ние ще субсидираме общините с допълнителни средства като общината ще дава допълнителен стълб към заплатата им и държавата отделно допълнително ще дава и ще получат така нареченото тристълбово финансиране или тройни заплати на лекарите и сестрите, които отидат да работят там и по този начин гарантираме здравеопазването във всяка една точка на страната“.

Министърът припомни за взетото преди месец правителствено решение, професията на професионалистите по здравни грижи да стане приоритетна.

„Всяко висше училище, което разкрие допълнително места за обучение на такива сестри получава допълнително средства, а студентите, които ще се запишат да учат за медицинска сестра ще получават двойни стипендии. Това вече е факт“.

Един милион лева са осигурени за ремонт на бившия учителски институт, който ще стане общежитие за медицински сестри в Пазарджик. Там ще има изнесено обучение по специалността, а Борисов поиска проекта да се реализира бързо заради липсата на кадри в цялата страна. Болницата в града получава един милион лева за нов ангиограф. Премиерът коментира:

„Поздрави на докторите, сестрите, благодарение на тях броят на излекуваните, оздравелите е по висок от заболелите. Това го дължим изцяло на тях“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени