Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко държави спират полетите от Великобритания заради новия щам на Covid

| обновено на 20.12.20 в 22:35
Снимка: архив

Италия ще забрани полетите от Великобритания, след като на Острова беше установен нов щам на коронавируса, предаде БТА.

Това обяви италианският външен министър Луиджи ди Майо, без да уточни откога ще влезе в сила мярката.

По-рано днес такава стъпка обявиха Нидерландия и Белгия. Според френския телевизионен канал Бе Еф Ем, властите във Франция също обмислят прекъсване на въздушните връзки с Великобритания.

Париж възнамерява да търси и координирано решение на ниво Европейски съюз.

Германия също ще спре временно полетите от и за Великобритания от полунощ, съобщи агенция Франс прес, като се позова на източник от федералното правителство.

Според Ройтерс забраната ще се отнася и за полети от Република Южна Африка.

Пристигащите в Гърция от Великобритания ще бъдат поставяни под 7-дневна карантина, съобщи заместник-министърът по гражданската защита и управлението на кризи Никос Хардалиас.

Мярката ще влезе в сила от 6 часа утре сутрин.

За пристигащите от останалите страни в Гърция задължителната карантина е тридневна.

Останалите задължителни мерки също ще продължат да се прилагат спрямо пристигащите от Обединеното кралство. Те включват задължителен PCR тест, направен най-много 72 часа преди пътуването и бързи тестове при пристигането в страната.

Причината е засеченият в двете страни нов щам на Covid-19, който се предава по-лесно.

Новият вариант на коронавируса е бил установен за пръв път в Обединеното кралство през октомври - от проба, взета предходния месец.

Същата мутация вече е била откривана в Нидерландия, Дания и Австралия, съобщава Би Би Си, като се позовава на Световната здравна организация.

Макар и да се разпространява по-бързо, смята се, че новият щам не е по-смъртоносен от първоначалната версия на Covid-19 и няма признаци, че реагира различно на изработените ваксини, сочи Би Би Си.

Новият щам на коронавируса е открит и у пациент в Италия, съобщи италианското здравно министерство, цитирано от агенция Ройтерс. Пациентът се е завърнал преди дни от Великобритания с полет до римското летище Фиумичино и в момента е в изолация.

Би Би Си отбелязва, че щамът е бил засечен в Обединеното кралство още през октомври, но едва наскоро е доказано, че е причината за ускоряване на разпространението на заразата.

Според Световната здравна организация, оттогава новата версия на Covid-19 е била установена и в Нидерландия, Дания и в Австралия.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна