Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Ангелов: Искам да покажа на лекарите, че вярвам във ваксината

От сряда антигенните тестове се приравняват на PCR и ще се отчитат в Covid статистиката

| обновено на 22.12.20 в 18:23
Снимка: БГНЕС

От 23 декември (сряда) антигенните тестове за установяване на Covid-19 ще бъдат приравнени към PCR тестовете и ще могат да се отчитат от статистиката за заболели у нас. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов. Първите дози от ваксините ще пристигнат около Коледа, добави той и уточни, че имунизацията ще започне на 27 декември.

"Всички, които до момента са вкарвали информация с резултатите от PCR тестовете, ще могат да вкарват информация за антигенните тестове", заяви здравният министър.

Приравняването на антигенните тестове към PCR тестовете трябваше да се случи още вчера, но заради новооткрития щам на коронавируса се е наложило забавяне, уточни Ангелов:

"Трябваше ни време, за да преценим дали това ще компрометира тези антигенни тестове, или - не. Няма да ги компрометира".

Така от утре антигените тестове ще бъдат отчитани в официалната статистика за броя на заболелите от Covid-19:

„Всички, които до момента са вкарвали информация с резултатите от PCR тестовете, ще могат да вкарват информация за антигенните“.

Първата доставка на ваксините у нас ще е от близо 10 000 броя, каза още министърът на здравеопазването и уточни, че цялото заявено количество ще бъде доставено след Нова година:

"Това е политиката на Европейския съюз в един ден преди Нова година да започне ваксинирането. Първото количество, което ще пристигне, е около 9 750 дози, като тези дози ще бъдат необходими за ваксинирането на около 4300 и няколко български граждани".

Министър Ангелов изрази готовност да бъде първият ваксиниран у нас: „С този акт искам да покажа на българските лекари, че вярвам във ваксината и във ваксинирането. Искам да покажа на всички българи, че ваксината е безопасна и ефективна“.

Все повече медици у нас изразяват желание да се ваксинират, добави здравният министър.

Костадин Ангелов предаде 20 нови оборудвани линейки на Центровете за спешна медицинска помощ в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, Русе, Сливен и Стара Загора. Автомобилите са закупени със средства по оперативната програма "Региони в растеж".

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна