Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конгресът на САЩ одобри пакет антикризисни финансови стимули за близо 900 млрд. долара

Сенат на САЩ

Във вторник сутринта президентът Доналд Тръмп подписа ограничителната мярка, отменяща спиране на финансирането на американските агенции за още една седмица, след като ден по-рано Конгресът прие нов пакет финансова помощ за справяне с икономическите последици от Covid-19 на стойност 892 милиарда долара, който пакет има за цел да засили държавната реакция на пандемията и да подкрепи икономика на САЩ, съобщава Ройтерс.

Коронавирусният пакет е обвързан с общото федерално правителствено финансиране, за да се предотврати спиране на работата на правителството, като общата сума е за около 2,3 трилиона долара разходи за останалата част от финансовата година. Сега се очаква одобрението на Тръмп, за да се превърне одобрения от Конгреса антикризисен пакет в закон.

Междувременно американските законодатели се договориха за финансиране на федералните агенции до 28 декември, за да предотврати пропадане на правителствените операции. Тръмп подписа във вторник ограничителната мярка, отменяща спиране на финансирането на американските агенции, обявиха от Белия дом.

Договореният от Конгреса антиковид финансов пакет има за цел да запази стабилна американската икономика след месеци на бездействие в момент, когато новите огнища на коронавирус продължава да се разрастват в цялата страна, като повече от 214 000 американци се заразяват ежедневно с Covid-19. Досега починали от коронавирусна инфекция са над 317 000 американци, съобщава Ройтерс.

Широкообхватният финансов пакет включва седмични плащания в размер на 600 долара за повечето американци и допълнителни плащания за милиони хора, изхвърлени от работа по време на пандемията Covid-19, като срокът на предишните обезщетения изтича в събота.

Американският министър на финансите Стивън Мнучин похвали постигната в Камарата на представителите и в Сената сделка, като заяви, че новите чекове по този Covid пакет могат да бъдат изпратени на хората веднага след следващата седмица.

"Ние сме изцяло ангажирани да гарантираме, че трудолюбивите американци получават тази жизненоважна подкрепа възможно най-бързо и за по-нататъшното укрепване на икономическото ни възстановяване“, каза Мнучин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!