Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима, достигали до №1 в тениса, сложиха край на кариерите си тази година

Близнаците Брайън спечелиха титла №100 през 2014 година на US Open.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През белязаната от коронавируса 2020 година в тениса редица звезди решиха да прекратят кариерата си. Сред тях бяха четирима, които са достигали до първото място в световните ранглисти и оставиха дълбока следа в спорта.

Близнаците Боб и Майк Брайън окачиха ракетите си на пирона на 42 години. Двойка номер едно в историята си тръгна от корта след повече от 100 спечелени титли заедно, 16 от които бяха от турнирите от Големия шлем и олимпийско злато от Лондон. Братята Брайън помогнаха на Съединените щати да спечелят и Купа „Дейвис“ през 2007 година.

При жените бившите водачки в класацията на WTA казаха „край“ Мария Шарапова и Каролине Вожняцки. Рускинята се отказа след Откритото първенство на Австралия на 32 години. Бившата приятелка на Григор Димитров се оттегли след пет титли от Шлема. Тя се опита да се завърне след наложеното през 2017 година наказание за употребата на мелдоний, но без особен успех. Миналата седмица Шарапова обяви годежа си с Александър Гилкс.

Мария Шарапова

Каролине Вожняцки също се отказа от тениса след турнира в Мелбърн. На 24 януари тя загуби от Онс Жабьор в третия кръг и това беше краят. Датчанката от полски произход остава със своите 30 титли и трофея от Australian Open през 2018-а. Тя имаше здравословни проблеми с ревматоиден артрит, с който беше диагностицирана през октомври 2018 години. Миналата година игралата и в България Каро се омъжи за баскетболиста Дейвид Лий.

През тази година приключиха кариерите си и бившите състезателки от топ 10 Юлия Гьоргес (Германия) и левичарката Екатерина Макарова (Русия).

При мъжете завършиха изявите си на корта белгиецът Стив Дарси, спечелил две титли от АТР Тура, и колумбиецът Сантяго Хиралдо, достигал до №28 в света.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени